Skip to main content

ΕΤΗΣΙΟ - Η Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης ή Ξένης Γλώσσας: Θεωρία και πράξη [ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 2024]


Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
Enrollment is ClosedΟι εγγραφές ξεκίνησαν!

Το Ετήσιο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης "Η Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης ή Ξένης Γλώσσας: Θεωρία και πράξη" αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και μοριοδοτείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά για τη μοριοδότηση που δίνει το σεμινάριο.

Πως πραγματοποιείται η εγγραφή σας στο πρόγραμμα:

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας:

•    Βήμα 1: Για να υποβάλετε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, πατήστε το κουμπί "ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΟΥ ΕΔΩ".

•    Βήμα 2: Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία στην αίτηση. Με τα στοιχεία αυτά θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για την ολοκλήρωση της εγγραφής σας.

•    Βήμα 3: Αφού υποβάλετε την αίτηση, αποστέλλεται αυτόματα ενημερωτικό μήνυμα με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ολοκλήρωση της εγγραφής σας στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) που έχετε δηλώσει στην αίτησή σας.
Εφόσον δεν εντοπίσετε το μήνυμα μας στα Εισερχόμενα, να ελέγξετε το φάκελο της Ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, καθώς και τις καρτέλες "Κοινωνικά" και "Προσφορές" αν έχετε δηλώσει gmail λογαριασμό.

•     Βήμα 4: Τέλος, χρειάζεται να αποστείλετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα για την εγγραφή σας και σύντομα θα λάβετε απαντητικό μήνυμα για την ολοκλήρωση της εγγραφής σας στο πρόγραμμα!


Σημειώστε ότι, το υλικό της 1ης ενότητας του προγράμματος είναι ανοιχτό για όλους! Μπορείτε να το δείτε πατώντας το κουμπί "Εγγραφείτε στο μάθημα".Διάρκεια σεμιναρίου

450 ώρες επιμόρφωσης - 7 μήνες (19 Φεβρουαρίου 2024 - 20 Σεπτεμβρίου 2024)

Προϋπόθεση συμμετοχής

Aπολυτήριο Λυκείου

Σχετικά με το μάθημα

Το συγκεκριμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στην εκπαίδευση, κατάρτιση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που άπτονται της διδασκαλίας της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας.

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και του ειδικού επιστημονικού προσωπικού συμβάλλει σημαντικά και ουσιαστικά στον αποτελεσματικό σχεδιασμό και την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς και τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για την ομαλή φοίτηση των μαθητών.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου επιμορφωτικού προγράμματος παρουσιάζεται ένα ευρύ πεδίο ερευνητικών δεδομένων και προβληματισμών που αφορούν στη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας σε όλες τις ηλικίες (παιδιά και ενηλίκους) και σε όλα τα επίπεδα ελληνομάθειας.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης, το οποίο θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό προσόν στην ενασχόληση στο συγκεκριμένο τομέα.


Πλεονεκτήματα προγράμματος:

•    Αποκλειστικά διαδικτυακή εξ αποστάσεως διδασκαλία.

•    Μοριοδοτήσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

•    Πιστοποιητικό επιμόρφωσης από Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

•    Διδάσκοντες και επιστημονικά υπεύθυνοι των μαθημάτων αναγνωρισμένοι καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων που εγγυώνται την υψηλή ποιότητα των μαθημάτων.


Τρόπος Διεξαγωγής του Προγράμματος

Η διεξαγωγή του προγράμματος πραγματοποιείται αποκλειστικά από απόσταση, από οποιοδήποτε χώρο επιθυμεί ο συμμετέχων, σε οποιοδήποτε χρόνο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του.

Το εκπαιδευτικό υλικό αποτελείται από μαγνητοσκοπημένες βιντεοδιαλέξεις τις οποίες συνοδεύουν σημειώσεις που επιμελούνται οι διδάσκοντες του προγράμματος. Διατίθεται σταδιακά, ανά διδακτική ενότητα, μέσω της ειδικά σχεδιασμένης εκπαιδευτικής πλατφόρμας, η οποία δεν απαιτεί πρότερη εξοικείωση με τις διαδικασίες της ηλεκτρονικής/εξ αποστάσεως μάθησης.

Στο τέλος κάθε διδακτικής ενότητας, η οποία θα έχει διάρκεια ενός μήνα, καλείστε να έχετε υποβάλει τις απαντήσεις σας στις ερωτήσεις quiz που απαιτούνται για τη βαθμολογησή σας.


Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης - Μοριοδότηση

Το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης: «Επιμόρφωση εκπαιδευτών στην Ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα: Θεωρητικές προσεγγίσεις και διδακτικές εφαρμογές» περιλαμβάνει 450 ώρες επιμόρφωσης και διαρκεί 7 μήνες. Αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και μοριοδοτείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ανάλογα με την ειδικότητά σας, παρέχεται η παρακάτω μοριοδότηση:


•    2 Μόρια στο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ – αναπληρωτές και αδιόριστοι υποψήφιοι) - (Νόμος 4589, ΦΕΚ 13 Α/29-01-2019)

•    1 Μόριο για τα στελέχη εκπαίδευσης (υποψήφιους Διευθυντές και Υποδιευθυντές) - (Νόμος 4823/2021 - ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021) (μία (1) μονάδα ανά πρόγραμμα και έως δύο (2) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο)

•    10 Μόρια για διορισμούς εκπαιδευτικών ΤΕ και ΔΕ (ΦΕΚ 1088/02.04.2019, Τεύχος Β’)Σε ποιους απευθύνεται

•    Εκπαιδευτικούς Αθμιας και Βαθμιας εκπαίδευσης (Φιλόλογους, Δασκάλους)

•    Στελέχη εκπαίδευσης

•    Όσους/ες επιθυμούν να επιμορφωθούν σε θεωρητικά και πρακτικά θέματα διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας με στόχο να εργαστούν σε προσφυγικές δομές και «Κέντρα φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο»

•    Έλληνες/ίδες εκπαιδευτικοί που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και διδάσκουν εκεί την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη ή ξένη

•    Εργαζόμενους/ες ή/και σε όσους/ες επιθυμούν μελλοντικά να εργαστούν σε ΜΚΟ

•    Κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και απόφοιτους σχολών κοινωνικών και πολιτικών επιστημών

•    Απόφοιτους Tριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ/ ΑΤΕΙ/ ΤΕΙ)και φοιτητές σχολών Τμημάτων Φιλολογίας, Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης και συναφών με τα παραπάνω κλάδων

•    Φοιτητές σχολών συναφών με τα παραπάνω
Επιστημονικά υπεύθυνος

Course Staff Image #1

Κωνσταντίνος Γκαραβέλας

Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ο Κωνσταντίνος Γκαραβέλας είναι Διδάκτωρ Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υπηρετεί ως Επίκουρος Καθηγητής στον Τομέα Πρακτικής Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παράλληλα είναι μέλος ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του επικεντρώνονται στα επιστημονικά πεδία της Διδακτικής της Γλώσσας, της Κοινωνιογλωσσολογίας και της Γενικής Παιδαγωγικής. Στο παρελθόν έχει διδάξει στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, του ΤΕΙ Ηπείρου και της ΑΣΠΑΙΤΕ.Διδάσκοντες


•    Άννα Φτερνιάτη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών

•    Κωσταντίνος Γκαραβέλας, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΕΥ)

•    Αικατερίνη Φλώρου, Επίκουρη Καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

•    Βασιλική Τσάμη, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Πατρών
Ενότητες μαθήματος

Οι διδακτικές ενότητες του προγράμματος πρόκειται να περιλαμβάνουν τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

•    Εισαγωγή για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερη/ξένη γλώσσα

•    Παραδοσιακές και σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερη/ξένη γλώσσα

•    Θέματα γραμματισμού στη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερη, ξένη γλώσσα

•    Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης, ξένης γλώσσας με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών

•    Η αξιολόγηση/πιστοποίηση της γλωσσομάθειας με βάση το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως (δεύτερης) ξένης γλώσσας

•    Σχεδιασμός μαθήματος για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης, ξένης γλώσσας με βάση το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο


Οδηγός Σπουδών Προγράμματος

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στον οδηγό σπουδών του προγράμματος.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σημειώνεται ότι ο/η εκπαιδευόμενος/η αποδέχεται ότι η εγγραφή και φοίτησή του/της σε πρόγραμμα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης που υλοποιείται από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΠΙ) γίνεται με βάση τον ισχύοντα Κανονισμό Σπουδών, που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΚΕΔΙΒΙΜ, υπό την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζομένων στον Οδηγό Σπουδών του προγράμματος.Τι θα μου προσφέρει το πρόγραμμα

Στόχος του προγράμματος αποτελεί ο εμπλουτισμός των γνώσεων και εμπειριών των συμμετεχόντων στη διδασκαλία της Ελληνικής είτε ως δεύτερης είτε ως ξένης γλώσσας, η καλλιέργεια της διδακτικής τους ικανότητας και η ανάπτυξη των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου επιμορφωτικού προγράμματος παρουσιάζεται ένα ευρύ πεδίο ερευνητικών δεδομένων και προβληματισμών που αφορούν στη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας σε όλες τις ηλικίες (παιδιά και ενηλίκους) και σε όλα τα επίπεδα ελληνομάθειας.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του Προγράμματος οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης, το οποίο θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό προσόν στην ενασχόληση στο συγκεκριμένο τομέα. Το Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, που χορηγείται με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, αναγνώριζεται και μοριοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.


Για τη λήψη πιστοποιητικού απαιτείται

•    Ο μέσος όρος της βαθμολογίας ανά ενότητα να είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 50%.

•    Αποπληρωμή κόστους συμμετοχής


Χρονική Διάρκεια Προγράμματος

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 7 μήνες.

Προσφέρει 450 διδακτικές ώρες επιμόρφωσης και 15 μονάδες ECTS.
Κόστος συμμετοχής και Αποπληρωμή δόσεων

Το συνολικό κόστος συμμετοχής είναι 250 ευρώ (€). Το ποσό αυτό καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό είτε εφάπαξ είτε σε τρεις (3) δόσεις και εκδίδεται απόδειξη είσπραξης ή τιμολόγιο.

Οι εκπτωτικές κατηγορίες που ακολουθούν εξασφαλίζουν μείωση του κόστους 10% ή 15%.

Το κόστος συμμετοχής καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:

• Α' δόση εγγραφής: 50€ (καταβάλλεται με την εγγραφή στο πρόγραμμα)
• Β' δόση: 100€ (καταβάλλεται μέχρι 10 Απριλίου 2024)
• Γ' δόση: 100€ (καταβάλλεται μέχρι 10 Ιούνιος 2024)

Η πρώτη δόση κατοχυρώνει την εγγραφή σας και η έκπτωση στο κόστος συμμετοχής, εφόσον υπάγεστε σε εκπτωτική κατηγορία, εφαρμόζεται στην τελευταία δόση. Η τρίτη δόση, δηλαδή, διαμορφώνεται ανάλογα με την εκπτωτική κατηγορία στην οποία ενδεχομένως ανήκετε.


Παροχή έκπτωσης

Παρέχεται έκπτωση στις παρακάτω ειδικές κατηγορίες:

• Άνεργοι: 10%
• Πολύτεκνοι-Τρίτεκνοι (Γονείς): 10%
• Μονογονεϊκές οικογένειες: 10%
• ΑμεΑ και γονείς ΑμεΑ: 10%
• Παλιοί εκπαιδευόμενοι που παρακολουθούν ή έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα ετήσιας επιμόρφωσης που έχει προσφερθεί με τη μορφή των Massive Open Online Courses (MOOCs) μέσω του Διαδικτύου (ασύγχρονα) από το ΚΕΔΙΒΙΜ ΠΙ: 50%
• Κάτοχοι Μεταπτυχιακού ή Διδακτορικού Διπλώματος: 10%
• Προπτυχιακοί φοιτητές: 10%
• Εφάπαξ καταβολή του ποσού: 10%
• Ομαδικές εγγραφές (ομάδες των 4 και άνω ατόμων): 15%

Σημειώνεται ότι η έκπτωση ισχύει για μία από τις παραπάνω κατηγορίες και όχι αθροιστικά.
Επικοινωνία

•    e-mail: info@coursity.grΈχοντας κάνει (δωρεάν) εγγραφή στη σελίδα μας: coursity.gr, θα λαμβάνετε από εμάς ενημερωτικά mail με αναλυτικές πληροφορίες για τα σεμινάρια που θα ξεκινήσουν (ημερομηνίες εγγραφών, έναρξης μαθημάτων κ.ά.).


 1. Course Number

  GrL2
 2. Classes Start

  19 Φεβρουαρίου 2024
 3. Estimated Effort

  450 (15 ECTS)
 4. Cost of attendance

  €250