Δημήτριος Σκάλκος
Αναπληρωτής Καθηγητής,Τμήμα: Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ο Δρ. Δημήτρης Σκάλκος έχει σπουδάσει στην Ελλάδα (βασικό πτυχίο) και στην Αμερική (διδακτορικό). Υπήρξε επίκουρος και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, Ελλάδα (Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής) και επισκέπτης επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τολέδο (Τμήμα Χημείας), Οχάιο, ΗΠΑ. Η καριέρα του Δρ. Σκάλκου επεκτείνεται πέρα από τον ακαδημαϊκό χώρο, και στον επιχειρηματικό χώρο ως σύμβουλος, και στέλεχος επιχειρήσεων, και επιχειρηματίας για περισσότερα από 30 χρόνια, αφού έχει εργαστεί ως: 1) ιδρυτής και πρώτος διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας (BIC) Ηπείρου-Ελλάδας, 2) ιδιοκτήτης της Synthesis Consulting Ltd, 3) συνιδιοκτήτης της Paskal Herbal Extracts S.A. και 4) σύμβουλος επιχειρήσεων για περισσότερα από 20 χρόνια με 50 εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες διαφόρων τομέων δραστηριότητας, κυρίως στον τομέα των τροφίμων.
Έχει επίσης εργαστεί, και συνεχίζει να εργάζεται ως project manager ή επιστημονικός υπεύθυνος σε περισσότερα από 20 χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ που σχετίζονται με την προώθηση της καινοτομίας, τις καινοτόμες πιλοτικές δράσεις, την ίδρυση ακαδημαϊκών εταιρειών spin off, την ανάπτυξη προϊόντων διατροφής και τη διαχείριση επιχειρήσεων τροφίμων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάπτυξη όλων των καινοτόμων πτυχών στις επιχειρήσεις τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της επεξεργασίας, της οργάνωσης, του μάρκετινγκ, των κινήτρων των καταναλωτών και της μεταφοράς γνώσης (συνολικά 45 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, και 20 σε πρακτικά συνεδρίων / 45 παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια / 4 υποβληθείσες πατέντες).
Το πρόσφατο ερευνητικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις έρευνες καταναλωτών για τις επιλογές και προτιμήσεις τους στα τρόφιμα στην μετά κορονοϊό εποχή (4 δημοσιεύσεις και 1 βιβλίο).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιογραφικό: εδώ.