Skip to main content

ΕΤΗΣΙΟ - Θέατρο και γυναικεία χειραφέτηση [2024-25 Α']


Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
Για την εγγραφή σας δείτε παρακάτω


Οι εγγραφές για τον τρέχοντα κύκλο έχουν πλέον ολοκληρωθεί!


Ο επόμενος κύκλος αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο! Εφόσον έχετε πραγματοποιήσει την εγγραφή σας στην ηλεκτρονική μας πλατφόρμα (δωρεάν), θα λαμβάνετε ενημερωτικά emails σχετικά με την διεξαγωγή των νέων κύκλων και σεμιναρίων.





Το Ετήσιο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης: «Θέατρο και γυναικεία χειραφέτηση: Από την κλασική αρχαιότητα στη σύγχρονη εποχή» αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και μοριοδοτείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά για τη μοριοδότηση που δίνει το σεμινάριο.

Πως πραγματοποιείται η εγγραφή σας στο πρόγραμμα:

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας:

•    Βήμα 1: Για να υποβάλετε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα, πατήστε το κουμπί "ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΣΟΥ ΕΔΩ".

•    Βήμα 2: Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία στην αίτηση. Με τα στοιχεία αυτά θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για την ολοκλήρωση της εγγραφής σας.

•    Βήμα 3: Αφού υποβάλετε την αίτηση, αποστέλλεται αυτόματα ενημερωτικό μήνυμα με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ολοκλήρωση της εγγραφής σας στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) που έχετε δηλώσει στην αίτησή σας.
Εφόσον δεν εντοπίσετε το μήνυμα μας στα Εισερχόμενα, να ελέγξετε το φάκελο της Ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, καθώς και τις καρτέλες "Κοινωνικά" και "Προσφορές" αν έχετε δηλώσει gmail λογαριασμό.

•     Βήμα 4: Τέλος, χρειάζεται να αποστείλετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα για την εγγραφή σας και σύντομα θα λάβετε απαντητικό μήνυμα για την ολοκλήρωση της εγγραφής σας στο πρόγραμμα!


Σημειώστε ότι, το υλικό της 1ης ενότητας του προγράμματος είναι ανοιχτό για όλους! Μπορείτε να το δείτε πατώντας το κουμπί "Εγγραφείτε στο μάθημα".



Διάρκεια σεμιναρίου

450 ώρες επιμόρφωσης - 7 μήνες (Έναρξη μαθήματος: 14 Οκτωβρίου 2024 - Ολοκλήρωση μαθήματος: 15 Μαΐου 2025)

Προϋπόθεση συμμετοχής

Aπολυτήριο Λυκείου


Επικοινωνία

•    e-mail: info@coursity.gr




Σχετικά με το μάθημα

Οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν γνωστά και αξιόλογα έργα της αρχαίας κλασικής και σύγχρονης, ευρωπαϊκής και νεοελληνικής, δραματουργίας, στα οποία ο ρόλος της γυναίκας αναδεικνύεται καθοριστικός διαμέσου της συνειδητής επιδίωξης των στόχων της σε προσωπικό, οικογενειακό και κοινωνικό πλαίσιο. Ειδικότερα, το μάθημα θα σκιαγραφήσει ποικίλους γυναικείους χαρακτήρες που εκδηλώνουν έναν πρωτόγνωρο και αξιοθαύμαστο δυναμισμό για την εποχή τους διεκδικώντας το δικαίωμα στον έρωτα, στην εργασία, στην εξουσία και, εν γένει, στην ανθρώπινη ευτυχία. Αναλύονται η σκέψη, η ψυχοσύνθεση, καθώς και ο λόγος της γυναίκας που συνθέτουν την εξέλιξη της προσωπικότητάς της μέσα από την παράλληλη μελέτη των ποικίλων αισθητικών χαρακτηριστικών της δραματουργίας.

Στόχοι του μαθήματος είναι οι ακόλουθοι: Οι συμμετέχουσες/οντες

•    Να έρθουν σε επαφή με νέα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν το αρχαίο κλασικό και σύγχρονο, ευρωπαϊκό και νεοελληνικό, θέατρο σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους, καλλιεργώντας κριτική σκέψη, αναπτύσσοντας γόνιμους προβληματισμούς και ευαισθησίες για διαχρονικά ζητήματα, όπως αυτά των έμφυλων ταυτοτήτων και της γυναικείας χειραφέτησης, ώστε να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις σύγχρονες παιδαγωγικές, διδακτικές και κοινωνικές απαιτήσεις του μαθητικού κοινού, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

•    Να εμβαθύνουν στις παιδαγωγικές και, εν μέρει, διδακτικές προσεγγίσεις των θεατρικών έργων που συμβάλλουν στην προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη, στην εποικοδομητική επικοινωνία και συνεργασία, στη δημιουργικότητα, στην καλλιέργεια διαπολιτισμικής συνείδησης και στη γόνιμη αλληλεπίδραση παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.

•    Να εξετάσουν τις διεπιστημονικές και διαθεματικές δυνατότητες που προσφέρει η μελέτη των θεατρικών έργων στο πλαίσιο των Διαπολιτισμικών προσεγγίσεων σε κοινωνικό, αλλά και εκπαιδευτικό επίπεδο.

•    Να επαναπροσδιορίσουν την προοπτική ποικίλης αξιοποίησης θεατρικών κειμένων μέσα από την ένταξή τους στα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα και στις καινοτόμες δράσεις.


Πλεονεκτήματα προγράμματος:

•    Αποκλειστικά διαδικτυακή εξ αποστάσεως διδασκαλία.

•    Μοριοδοτήσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

•    Πιστοποιητικό επιμόρφωσης από Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

•    Διδάσκοντες και επιστημονικά υπεύθυνοι των μαθημάτων αναγνωρισμένοι καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων που εγγυώνται την υψηλή ποιότητα των μαθημάτων.


Τρόπος Διεξαγωγής του Προγράμματος

Η διεξαγωγή του προγράμματος πραγματοποιείται αποκλειστικά από απόσταση, από οποιοδήποτε χώρο επιθυμεί ο συμμετέχων, σε οποιοδήποτε χρόνο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του. Επίσης, οι βιντεοδιαλέξεις του προγράμματος διαθέτουν υπότιτλους προσφέροντας τη δυνατότητα παρακολούθησης σε άτομα με προβλήματα ακοής.

Το εκπαιδευτικό υλικό αποτελείται από μαγνητοσκοπημένες βιντεοδιαλέξεις τις οποίες συνοδεύουν σημειώσεις που επιμελούνται οι διδάσκοντες του προγράμματος. Διατίθεται σταδιακά, ανά διδακτική ενότητα, μέσω της ειδικά σχεδιασμένης εκπαιδευτικής πλατφόρμας, η οποία δεν απαιτεί πρότερη εξοικείωση με τις διαδικασίες της ηλεκτρονικής/εξ αποστάσεως μάθησης.

Στο τέλος κάθε διδακτικής ενότητας, η οποία θα έχει διάρκεια ενός μήνα, καλείστε να έχετε υποβάλει τις απαντήσεις σας στις ερωτήσεις quiz που απαιτούνται για τη βαθμολογησή σας.


Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης - Μοριοδότηση

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 450 ώρες επιμόρφωσης και διαρκεί 7 μήνες. Αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και μοριοδοτείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ανάλογα με την ειδικότητά σας, παρέχεται η παρακάτω μοριοδότηση:

•    2 Μόρια στο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ – αναπληρωτές και αδιόριστοι υποψήφιοι) - (Νόμος 4589, ΦΕΚ 13 Α/29-01-2019)

•    1 Μόριο για τα στελέχη εκπαίδευσης (υποψήφιους Διευθυντές και Υποδιευθυντές) - (Νόμος 4823/2021 - ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021) (μία (1) μονάδα ανά πρόγραμμα και έως δύο (2) μονάδες κατ’ ανώτατο όριο)

•    10 Μόρια για διορισμούς εκπαιδευτικών ΤΕ και ΔΕ (ΦΕΚ 1088/02.04.2019, Τεύχος Β’)



Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες/ους όσες/ους αγαπούν το θέατρο και θα τους ενδιέφερε να εμβαθύνουν στο θέμα της γυναικείας χειραφέτησης, όπως αυτό εμφανίζεται διαχρονικά, τόσο σε κλασικά όσο και σε σύγχρονα θεατρικά έργα.

Μπορούν να το παρακολουθήσουν όλες και όλοι για λόγους προσωπικής, πνευματικής και ψυχικής καλλιέργειας και, ειδικότερα, απόφοιτοι Πανεπιστημιακών, καθηγητικών σχολών που στοχεύουν στην απόκτηση βεβαίωσης ενός μοριοδοτούμενου σεμιναρίου προκειμένου να την καταθέσουν για την υποψηφιότητά τους ως εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης στο ΑΣΕΠ και, επιπρόσθετα, σε συνάρτηση με την ειδικότητά τους, να αξιοποιήσουν τις αποκτηθείσες γνώσεις κατά τη διδασκαλία τους στην εκπ/ση μέσα από διεπιστημονικές και διαπολιτισμικές προσεγγίσεις.




Επιστημονικά υπεύθυνη

Course Staff Image #1

Αντιγόνη Σαμίου

Ε.ΔΙ.Π. Συγκριτικής Φιλολογίας (Μ.ΝΕ.Φ.) Τμήματος Φιλολογίας Π.Ι.

H Αντιγόνη Σαμίου σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. και το 1995 απέκτησε D.E.A. στη Γαλλική Λογοτεχνία και τον Γαλλικό Πολιτισμό από το Πανεπιστήμιο Lumière Lyon 2. Το 2005 ολοκλήρωσε στο Γαλλικό τμήμα του Ε.Κ.Π.Α. τη διδακτορική της διατριβή. Στο ερευνητικό πεδίο ασχολείται με τη γαλλική και συγκριτική λογοτεχνία και, ειδικότερα, με την ταξιδιωτική γραφή, την αναπαράσταση του «Άλλου», τις έμφυλες ταυτότητες και την πρόσληψη της γαλλικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα, Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Εργάσθηκε ως καθηγήτρια της Γαλλικής Γλώσσας στον ιδιωτικό τομέα και στη δημόσια Β/θμια εκπαίδευση από το 1995 μέχρι το 2019, όπου μετατάχτηκε ως Ε.ΔΙ.Π. στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με γνωστικό αντικείμενο «Συγκριτική Φιλολογία» και πλέον διδάσκει Ευρωπαϊκή, Συγκριτική και Νεοελληνική λογοτεχνία. Επίσης, συνεργάζεται με το Ε.Α.Π. ως επιβλέπουσα διπλωματικών εργασιών στα μεταπτυχιακά προγράμματα τόσο επί σειρά ετών «Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης γλώσσας» όσο και κατά το παρόν «Δημιουργική Γραφή», ενώ παλιότερα ως διδάσκουσα στα «Ρεύματα Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας 18ος-20ος»του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημιουργική Γραφή» για τέσσερα εξάμηνα και στην «Ιστορία της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας» στο προπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στον «Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» για τέσσερα έτη.

Ακαδημαϊκά υπεύθυνη

Δρ. Ελένη Γκαστή

Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας Π.Ι.

Η Ελένη Γκαστή είναι Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα ερευνητικά και διδακτικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία, τα ζητήματα πρόσληψης και μετάφρασης καθώς και τη Λατινική Επική ποίηση. Κύρια θέση στα τρέχοντα ερευνητικά της σχέδια κατέχουν η ποιητική και θεατρική αυτοαναφορικότητα, η επιτελεστικότητα στο Αρχαίο Δράμα και η μελέτη της σκηνικής ερμηνείας του Αρχαίου Δράματος από σύγχρονους σκηνοθέτες υπό τη διεπιστημονική οπτική κλασικής φιλολογίας και θεατρολογίας. Στις δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται τρία βιβλία για την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία (για την Ηλέκτρα του Σοφοκλή, για τον Αγαμέμνονα και τις Χοηφόρους του Αισχύλου) και ένα για την Αινειάδα του Βιργιλίου. Μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά.



Διδάσκοντες

Δρ. Αντιγόνη Σαμίου

Ε.ΔΙ.Π. Συγκριτικής Φιλολογίας (Μ.ΝΕ.Φ.) Τμήματος Φιλολογίας Π.Ι. (ΕΥ)

Θεολόγου Βασιλική

Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Θεολόγου Χρύσα

Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Κουτέρη Σοφία

Υποψήφια Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Μπριάκου Ειρήνη-Νίκη

Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πιπεριάς Παύλος

Υποψήφιος Διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων




Ενότητες μαθήματος

Οι διδακτικές ενότητες του προγράμματος είναι οι εξής:

•    1η ενότητα: Η θέση της γυναίκας στη διαχρονία του θεατρικού γίγνεσθαι

•    2η ενότητα: Γυναικεία Χειραφέτηση στην Αρχαιοελληνική Τραγωδία (Μέρος Α΄)

•    3η ενότητα: Γυναικεία Χειραφέτηση στην Αρχαιοελληνική Τραγωδία (Μέρος Β’)

•    4η ενότητα: «Η γυναικεία χειραφέτηση στις κωμωδίες του Αριστοφάνη: Λυσιστράτη, Θεσμοφοριάζουσες, Εκκλησιάζουσες»

•    5η ενότητα: Η γυναικεία χειραφέτηση στην Ευρωπαϊκή δραματουργία

•    6η ενότητα: Πρώιμες εκδηλώσεις του φεμινισμού στα νεοελληνικά θεατρικά έργα

•    7η ενότητα: Η εξέλιξη του γυναικείου λόγου στη σύγχρονη δραματουργία


Οδηγός Σπουδών Προγράμματος

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στον οδηγό σπουδών του προγράμματος.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Το πρόγραμμα διεξάγεται με βάση το εγκεκριμένο από το φορέα υλοποίησης χρονοδιάγραμμα.

Σημειώνεται ότι ο/η εκπαιδευόμενος/η αποδέχεται ότι η εγγραφή και φοίτησή του/της σε πρόγραμμα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης που υλοποιείται από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΠΙ) γίνεται με βάση τον ισχύοντα Κανονισμό Σπουδών, που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΚΕΔΙΒΙΜ, υπό την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζομένων στον Οδηγό Σπουδών του προγράμματος.


Τι θα μου προσφέρει το πρόγραμμα

Αφού παρακολουθήσουν τις εν λόγω ενότητες, αρχικά οι επιμορφούμενοι, αφενός, θα αποσαφηνίσουν πολλές στοιχειώδεις έννοιες σχετικές με τη λειτουργία της δραματουργίας και δη την ερμηνευτική και αισθητική προσέγγιση του δράματος, και, αφετέρου, θα σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη διαχρονική πορεία της γυναικείας χειραφέτησης.

Στη συνέχεια, θα είναι σε θέση να συσχετίζουν τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της εκάστοτε εποχής με τη συγκρότηση των διαφορετικών γυναικείων ταυτοτήτων. Επίσης, θα μπορούν να αναγνωρίζουν σημαντικούς εκπροσώπους του κλασικού και σύγχρονου, ευρωπαϊκού και νεοελληνικού, θεάτρου, καθώς και να εμβαθύνουν στα πιο αντιπροσωπευτικά έργα τους που πραγματεύονται τη γυναικεία χειραφέτηση μέσα από ποικίλες, παραδοσιακές και σύγχρονες, μορφές δραματουργίας.

Το Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης, που χορηγείται με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, αναγνώριζεται και μοριοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.


Για τη λήψη πιστοποιητικού απαιτείται

•    Βαθμολογία >=50% σε κάθε ενότητα του προγράμματος.

•    Αποπληρωμή του κόστους συμμετοχής.

Επισημαίνεται ότι, τα δύο παραπάνω κριτήρια χρειάζεται να ισχύουν στον ίδιο κύκλο του προγράμματος.





Κόστος συμμετοχής και Αποπληρωμή δόσεων

Το συνολικό κόστος συμμετοχής είναι 250 ευρώ (€). Το ποσό αυτό καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό είτε εφάπαξ είτε σε τρεις (3) δόσεις και εκδίδεται απόδειξη είσπραξης ή τιμολόγιο.

Οι εκπτωτικές κατηγορίες που ακολουθούν εξασφαλίζουν, με την επίδειξη του αντίστοιχου δικαιολογητικού, μείωση του κόστους 5%, 10%, 15% ή 50%.

Το κόστος συμμετοχής καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:

•    Α' δόση εγγραφής: 50€ - καταβάλλεται με τα δικαιολογητικά εγγραφής στο πρόγραμμα

•    Β' δόση: 100€

•    Γ' δόση: 100€


Η πρώτη δόση κατοχυρώνει την εγγραφή σας και η έκπτωση στο κόστος συμμετοχής, εφόσον υπάγεστε σε εκπτωτική κατηγορία, εφαρμόζεται στην τελευταία δόση. Η τρίτη δόση, δηλαδή, διαμορφώνεται ανάλογα με την εκπτωτική κατηγορία στην οποία ενδεχομένως ανήκετε.

Εφόσον επιλέξετε να καταβάλετε το ποσό εφάπαξ, το κόστος συμμετοχής σας στο πρόγραμμα διαμορφώνεται στα 225€.


Παροχή έκπτωσης

Παρέχεται έκπτωση στις παρακάτω ειδικές κατηγορίες:

• Άνεργοι: 10%
• Πολύτεκνοι-Τρίτεκνοι (Γονείς): 10%
• Μονογονεϊκές οικογένειες: 10%
• ΑμεΑ και γονείς ΑμεΑ: 10%
• Εφάπαξ καταβολή του ποσού: 10%
• Φοιτητές: 10%
• Ομαδικές εγγραφές (ομάδες των 4 και άνω ατόμων): 15%
• Παλιοί εκπαιδευόμενοι που παρακολουθούν ή έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα ετήσιας επιμόρφωσης που έχει προσφερθεί με τη μορφή των Massive Open Online Courses (MOOCs) μέσω του Διαδικτύου (ασύγχρονα) από το ΚΕΔΙΒΙΜ ΠΙ: 50%

Σημειώνεται ότι η έκπτωση ισχύει για μία από τις παραπάνω κατηγορίες και όχι αθροιστικά.




Επικοινωνία

•    e-mail: info@coursity.gr



  1. Κωδικός Μαθήματος

    TheaterAndWomenEmancipation
  2. Έναρξη Μαθήματος

    14 Οκτωβρίου 2024
  3. Ώρες επιμόρφωσης

    450 (15 ECTS)
  4. Κόστος παρακολούθησης

    €250