Skip to main content

ΕΤΗΣΙΟ - Διαπολιτισμικότητα, Μετανάστευση και Σχολείο [ΚΥΚΛΟΣ 2024_Β]


Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
Για την εγγραφή σας δείτε παρακάτω


Οι εγγραφές για τον τρέχοντα κύκλο μαθημάτων έχουν ολοκληρωθεί.


Ο επόμενος κύκλος θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο.


Εφόσον έχετε πραγματοποιήσει την εγγραφή σας στην ηλεκτρονική μας πλατφόρμα (δωρεάν), θα λαμβάνετε ενημερωτικά emails σχετικά με την διεξαγωγή των νέων κύκλων και σεμιναρίων.







Το Ετήσιο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης: "Διαπολιτισμικότητα, Μετανάστευση και Σχολείο" 450 ωρών αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και μοριοδοτείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά για τη μοριοδότηση που δίνει το σεμινάριο.

Πως πραγματοποιείται η εγγραφή σας στο πρόγραμμα:

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας:

•    Βήμα 1: Κάντε την αίτησή σας πατώντας το παραπάνω κουμπί για να υποβάλετε αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα.

•    Βήμα 2: Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία στην αίτηση. Με τα στοιχεία αυτά θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για την ολοκλήρωση της εγγραφής σας.

•    Βήμα 3: Αφού υποβάλετε την αίτηση, αποστέλλεται αυτόματα ενημερωτικό μήνυμα με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ολοκλήρωση της εγγραφής σας στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) που έχετε δηλώσει στην αίτησή σας.

•     Βήμα 4: Εφόσον δεν εντοπίσετε το μήνυμα μας στα Εισερχόμενα, να ελέγξετε το φάκελο της Ανεπιθύμητης αλληλογραφίας, καθώς και τις καρτέλες "Κοινωνικά" και "Προσφορές" αν έχετε δηλώσει gmail λογαριασμό.

•     Βήμα 5: Έπειτα, χρειάζεται να αποστείλετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα για την εγγραφή σας και σύντομα θα λάβετε απαντητικό μήνυμα για την ολοκλήρωση της εγγραφής σας.


Σημειώστε ότι, το υλικό της 1ης ενότητας του προγράμματος είναι ανοιχτό για όλους! Μπορείτε να το δείτε πατώντας το κουμπί "Εγγραφείτε στο μάθημα".



Διάρκεια σεμιναρίου

450 ώρες επιμόρφωσης - 7 μήνες (13 Μαΐου 2024 - 14 Δεκεμβρίου 2024)

Προϋπόθεση συμμετοχής

Aπολυτήριο Λυκείου


Επικοινωνία

•    e-mail: info@coursity.gr




Σχετικά με το μάθημα

Οι πληθυσμιακές μετακινήσεις των τελευταίων δεκαετιών ανέδειξαν ένα πρόβλημα, που δεν είχε μελετηθεί σε βάθος: τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των κοινωνιών της Ευρώπης. Παράλληλα, ανέδειξαν μια σειρά άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με την αποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών (ρατσισμός, αποκλεισμός, ξενοφοβία την αναγκαιότητα γνώσης και χρήσης μοντέλων ένταξης, ενσωμάτωσης και αφομοίωσης, καθώς και το καθώς και το θέμα της σχολικής ένταξης παιδιών αλλοδαπής προέλευσης πρώτης ή δεύτερης γενιάς.

Το ετήσιο επιμορφωτικό πρόγραμμα διακρίνεται σε έξι ενότητες: η πρώτη, εισαγωγική ενότητα, αφορά τον εννοιολογικό προσδιορισμό των όρων που θα συζητηθούν στη συνέχεια, ενώ οι λοιπές εξετάζουν πολύπλευρα τις πληθυσμιακές μετακινήσεις και τις συνέπειές τους, τη διαπολιτισμική επικοινωνία και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Ειδικότερα, ως προς τη διαπολιτισμική εκπαίδευση προφέρονται τρεις ενότητες: η πρώτη εξετάζει τις θεωρητικές αφετηρίες του αντικειμένου, η δεύτερη εστιάζει στην ρητορική του μίσους και στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το σχολείο στην αντιμετώπισή της και τέλος η τελευταία ενότητα προσφέρει βέλτιστες πρακτικές και διδακτικές προτάσεις.

Σκοπός του προγράμματος είναι κατά κύριο λόγο η παροχή των θεμελιωδών θεωρητικών γνώσεων και τεχνικών σε ζητήματα που αφορούν τους παραπάνω βασικούς τομείς προσέγγισης του ζητήματος.

Μια δεύτερη επιδίωξη του σεμιναρίου αφορά την ενημέρωση των συμμετεχόντων πάνω σε ζητήματα διαχείρισης της ετερότητας σε κοινωνικό, αλλά -κυρίως- και σε σχολικό επίπεδο. Η ενημέρωση δεν περιορίζεται σε θεωρητικό πλαίσιο, αλλά μέσω παιγνιδιών προσομοίωσης δίνεται η δυνατότητα μιας περισσότερο πρακτικής προσέγγισης του ζητήματος.


Πλεονεκτήματα προγράμματος:

•    Αποκλειστικά διαδικτυακή εξ αποστάσεως διδασκαλία.

•    Μοριοδοτήσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

•    Πιστοποιητικό επιμόρφωσης από Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

•    Διδάσκοντες και επιστημονικά υπεύθυνοι των μαθημάτων αναγνωρισμένοι καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων που εγγυώνται την υψηλή ποιότητα των μαθημάτων.


Τρόπος Διεξαγωγής του Προγράμματος

Η διεξαγωγή του προγράμματος πραγματοποιείται αποκλειστικά από απόσταση, από οποιοδήποτε χώρο επιθυμεί ο συμμετέχων, σε οποιοδήποτε χρόνο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του.

Το εκπαιδευτικό υλικό αποτελείται από μαγνητοσκοπημένες βιντεοδιαλέξεις τις οποίες συνοδεύουν σημειώσεις που επιμελούνται οι διδάσκοντες του προγράμματος. Διατίθεται σταδιακά, ανά διδακτική ενότητα, μέσω της ειδικά σχεδιασμένης εκπαιδευτικής πλατφόρμας, η οποία δεν απαιτεί πρότερη εξοικείωση με τις διαδικασίες της ηλεκτρονικής/εξ αποστάσεως μάθησης.

Στο τέλος κάθε διδακτικής ενότητας, η οποία θα έχει διάρκεια ενός μήνα, καλείστε να έχετε υποβάλει τις απαντήσεις σας στις ερωτήσεις quiz που απαιτούνται για τη βαθμολογησή σας.


Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης - Μοριοδότηση

Το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης: «Διαπολιτισμικότητα, Μετανάστευση και Σχολείο» περιλαμβάνει 450 ώρες επιμόρφωσης και διαρκεί 7 μήνες. Αναγνωρίζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και μοριοδοτείται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ανάλογα με την ειδικότητά σας, παρέχεται η παρακάτω μοριοδότηση:

•    2 Μόρια στο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ – αναπληρωτές και αδιόριστοι υποψήφιοι) - (Νόμος 4589, ΦΕΚ 13 Α/29-01-2019)

•    0.5 μόρια για τα στελέχη εκπαίδευσης (υποψήφιους Διευθυντές και Υποδιευθυντές) - (Nόμος 4547, ΦΕΚ Α'102/12-6-2018) ή 1 μόριο σύμφωνα με το νόμο Κεραμέως που είναι σε διαβούλευση.

•    10 μόρια για διορισμούς εκπαιδευτικών ΤΕ και ΔΕ (ΦΕΚ 1088/02.04.2019, Τεύχος Β’)


Επιπλεόν τρόποι αξιοποίησης του Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης

•    Πιθανό κριτήριο ένταξης ή συνεκτιμώμενο ή μοριοδοτούμενο προσον σε ενδεχόμενο άνοιγμα πινάκων Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

•    Σημαντικό προσόν εύρεσης θέσης εργασίας Εκπαιδευτών Ενηλίκων στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Ε.Κ.), στις Πειραματικές Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Π.Σ.Ε.Κ.), στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) του ΟΑΕΔ, στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.Ι.Ε.Κ.) και στις Δημόσιες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (Δ.ΣΕΚ) του ν. 4186/2013 (Α’ 193) - σε ειδικότητες αντίστοιχης με τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευσης.

•    Σημαντικό προσόν εύρεσης θέσης εργασίας για Κοινωνικούς Λειτουργούς, Φιλολόγους, Ψυχολόγους κ.λπ. του Ι.Νε.Δι.Βι.Μ σύμφωνα με την υπ' αριθ. 3915/192/15.04.2016 "Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων προς σύναψη σύμβασης έργου ιδιωτικού δικαίου στο πλαίσιο του προγράμματος υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ασυνόδευτων ανηλίκων.

•    Σημαντικό προσόν εύρεσης θέσης εργασίας σε Δήμους, ΜΚΟ και συναφείς δομές στην εκπαίδευση παλιννοστούντων και μεταναστών.


Σε ποιους απευθύνεται

•    Εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας

•    Δημόσιους Υπαλλήλους

•    Υπαλλήλους Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης

•    Στελέχη εκπαίδευσης

•    Εργαζόμενους/ες ή/και σε όσους/ες επιθυμούν μελλοντικά να εργαστούν σε ΜΚΟ

•    Κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και απόφοιτους σχολών κοινωνικών και πολιτικών επιστημών

•    Απόφοιτους Tριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ/ ΑΤΕΙ/ ΤΕΙ)

•    Φοιτητές σχολών συναφών με τα παραπάνω




Επιστημονικά υπεύθυνος

Course Staff Image #1

Θεμιστοκλής Γκόγκας

Αναπληρωτής Καθηγητής ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Γνωστικό αντικείμενο: Διαπολιτισμική Επικοινωνία

Ο Θεμιστοκλής Γκόγκας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι συγγραφέας του βιβλίου "Διαπολιτισμική Επικοινωνία, Ταυτότητες και Ετερότητες", και επιμελητής δύο συλλογικών τόμων. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Πήρε μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια, ενώ συμμετέσχε σε ερευνητικά προγράμματα γύρω από την Διαπολιτισμική Επικοινωνία. Διδάσκει σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Δ.Π.Θ., ενώ κατά το παρελθόν δίδαξε σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα στο εξωτερικό.

Διδάσκοντες

Στέφανος Βλαχόπουλος

Καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο(CV)

Κωνσταντίνος Γκαραβέλας

Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων(CV)

Θεμιστοκλής Γκόγκας

Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (ΕΥ)(CV)

Αναστασία Γκότοβου

Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων(CV)

Παναγιώτης Ηλιόπουλος

ΕΔΙΠ, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων(CV)

Σωτήριος Λίβας,

Καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο(CV)





Ενότητες μαθήματος

Τις διδακτικές ενότητες του προγράμματος αποτελούν οι εξής:


1η ενότητα: Εισαγωγικά – Εννοιολογική Αποσαφήνιση
1η ενότητα: Εισαγωγικά – Εννοιολογική Αποσαφήνιση
1.1 Πολιτισμός - Κουλτούρα
1.2 Ταυτότητες - Ετερότητες
1.3 Μονοπολιτισμικότητα - Πολυπολιτισμικότητα - Διαπολιτισμικότητα
1.4 Εθνικισμός - Εθνοκεντρικότητα
1.5 Η φιλοσοφική διάσταση της διαπολιτισμικής αντίληψης για τη σύγχρονη κοινωνία


2η ενότητα: Μετακινήσεις Πληθυσμών
2η ενότητα: Μετακινήσεις Πληθυσμών
2.1 Μετανάστευση - Μεταναστευτικές ροές
2.2 Μειονότητες και ανθρώπινα δικαιώματα
2.3 Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της μετανάστευσης
2.4 Οι θρησκευτικές και φιλοσοφικές διαστάσεις της μετανάστευσης


3η ενότητα: Διαπολιτισμική Επικοινωνία
3η ενότητα: Διαπολιτισμική Επικοινωνία
3.1 Διαπολιτισμική επικοινωνία (μορφές)
3.2 Ανάπτυξη Διαπολιτισμικών σχέσεων
3.3 Ανάλυση αναγκών πολυπολιτισμικών ομάδων (CIGreece)
3.4 Φραγμοί στη ΔΕΠΙΚ και Πολιτισμικές διαφορές και ασυμβατότητες


4η ενότητα: Διαπολιτισμική Εκπαίδευση – Θεωρητική Προσέγγιση
4η ενότητα: Διαπολιτισμική Εκπαίδευση – Θεωρητική Προσέγγιση
4.1 Μοντέλα εκπαιδευτικής διαχείρισης της ετερότητας
4.2 Από το Εθνοκεντρικό στο Διαπολιτισμικό Σχολείο (Διεθνή σχολεία
4.3 Διαπολιτισμική ετοιμότητα των εκπαιδευτικών
4.4 Η ιδιαιτερότητα της Θρησκευτικής εκπαίδευσης στο σχολείο


5η ενότητα: Διαπολιτισμική Εκπαίδευση – Ρητορική του Μίσους
5η ενότητα: Διαπολιτισμική Εκπαίδευση – Ρητορική του Μίσους
5.1 Η ενδοκοινωνική ανάπτυξη της ρητορικής του μίσους
5.2 Μέθοδοι αντιμετώπισης της ρητορικής του μίσους
5.3 Η παιδαγωγική διαχείριση της μνήμης (Ι)
5.4 Η παιδαγωγική διαχείριση της μνήμης (ΙΙ)


6η ενότητα: Διαπολιτισμική Εκπαίδευση – Βέλτιστες Πρακτικές και Διδακτικές Προτάσεις
6η ενότητα: Διαπολιτισμική Εκπαίδευση – Βέλτιστες Πρακτικές και Διδακτικές Προτάσεις
6.1 Πολυγλωσσία και Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
6.2 Η διαπολιτισμική επίγνωση στη διδασκαλία ξένων γλωσσών
6.3 Ενδεικτικές τεχνικές (παραδείγματα)
6.4 Για τη συγκρότηση μιας πρότασης διαπολιτισμικής εκπαίδευσης



Οδηγός Σπουδών Προγράμματος

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στον οδηγό σπουδών του προγράμματος.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Σημειώνεται ότι ο/η εκπαιδευόμενος/η αποδέχεται ότι η εγγραφή και φοίτησή του/της σε πρόγραμμα εξ αποστάσεως επιμόρφωσης που υλοποιείται από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΠΙ) γίνεται με βάση τον ισχύοντα Κανονισμό Σπουδών, που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΚΕΔΙΒΙΜ, υπό την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζομένων στον Οδηγό Σπουδών του προγράμματος.



Τι θα μου προσφέρει το πρόγραμμα

Με την ολοκλήρωση του σεμιναριακού κύκλου είναι προσδοκώμενο οι εκπαιδευόμενοι:

•    να κατανοούν θεμελιώδεις θεωρητικές έννοιες που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες, όπως μονοπολιτισμικότητα, πολυπολιτισμικότητα και διαπολιτισμικότητα

•    να αντιλαμβάνονται τις διαστάσεις του μεταναστευτικού προβλήματος καθώς και το απείκασμά του στην εκπαιδευτική πραγματικότητα

•    να γνωρίζουν τις πτυχές της διαπολιτισμικής επικοινωνίας, καθώς και τις τεχνικές με τις οποίες επιτυγχάνεται

•    να γνωρίζουν τα μοντέλα διαχείρισης της ετερότητας τόσο σε κοινωνικό όσο και σε σχολικό επίπεδο

•    να κατανοούν τον κεφαλαιώδη ρόλο του σχολείου στην αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους

•    να μπορούν να εφαρμόσουν διδακτικά μοντέλα και πρακτικές διαπολιτισμικής διδακτικής



Για τη λήψη πιστοποιητικού απαιτείται

•    Ο μέσος όρος της βαθμολογίας ανά ενότητα να είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 50%.

•    Αποπληρωμή κόστους συμμετοχής


Χρονική Διάρκεια Προγράμματος

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 7 μήνες.

Προσφέρει 450 διδακτικές ώρες επιμόρφωσης και 15 μονάδες ECTS.




Κόστος συμμετοχής και Αποπληρωμή δόσεων

Το συνολικό κόστος συμμετοχής είναι 250 ευρώ (€). Το ποσό αυτό καταβάλλεται σε τραπεζικό λογαριασμό είτε εφάπαξ είτε σε τρεις (3) δόσεις και εκδίδεται απόδειξη είσπραξης ή τιμολόγιο.

Οι εκπτωτικές κατηγορίες που ακολουθούν εξασφαλίζουν μείωση του κόστους 10% ή 15%.

Το κόστος συμμετοχής καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:

•    Α' δόση εγγραφής: 50€

•    Β' δόση: 100€ (έως 10 Ιουλίου 2024)

•    Γ' δόση: 100€ (έως 20 Σεπτεμβρίου 2024)


Η πρώτη δόση κατοχυρώνει την εγγραφή σας και η έκπτωση στο κόστος συμμετοχής, εφόσον υπάγεστε σε εκπτωτική κατηγορία, εφαρμόζεται στην τελευταία δόση. Η τρίτη δόση, δηλαδή, διαμορφώνεται ανάλογα με την εκπτωτική κατηγορία στην οποία ενδεχομένως ανήκετε.


Παροχή έκπτωσης

Παρέχεται έκπτωση στις παρακάτω ειδικές κατηγορίες:

•    Άνεργοι: 10%

•    Πολύτεκνοι-Τρίτεκνοι (Γονείς): 10%

•    Μονογονεϊκές οικογένειες: 10%

•    ΑμεΑ και γονείς ΑμεΑ: 10%

•    Εφάπαξ καταβολή του ποσού: 10%

•    Ομαδικές εγγραφές (ομάδες των 4 και άνω ατόμων): 15%


Σημειώνεται ότι η έκπτωση ισχύει για μία από τις παραπάνω κατηγορίες και όχι αθροιστικά.




Επικοινωνία

•    e-mail: info@coursity.gr



  1. Κωδικός Μαθήματος

    Intercult_Imm_Sch
  2. Έναρξη Μαθήματος

    13 Μαΐου 2024
  3. Ώρες επιμόρφωσης

    450 (15 ECTS)
  4. Κόστος παρακολούθησης

    €250