Οι εγγραφές για τον τρέχοντα κύκλο έχουν πλέον ολοκληρωθεί!
Ο επόμενος κύκλος αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο! Εφόσον έχετε πραγματοποιήσει την εγγραφή σας στην ηλεκτρονική μας πλατφόρμα (δωρεάν), θα λαμβάνετε ενημερωτικά emails σχετικά με την διεξαγωγή των νέων κύκλων και σεμιναρίων.
Έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε το μάθημα δωρεάν. Εφόσον επιθυμείτε να λάβετε Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μπορείτε να υποβάλετε την αντίστοιχη αίτηση.
Η υποβολή της αίτησης μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι τη λήξη του μαθήματος, δηλαδή μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2024.
Σχετικά με το μάθημα
Σκοπός του προγράμματος: «Κλασικά γράμματα για παιδιά και εφήβους με την αξιοποίηση
εναλλακτικών διδακτικών εφαρμογών από εκπαιδευτικούς και γονείς» είναι η επιμόρφωση διδασκόντων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και όσων γονέων θέλουν να διευρύνουν τον τρόπο σκέψης των παιδιών τους, αλλά και κάθε άλλου/ης ενδιαφερόμενου/ης επί των Κλασικών γραμμάτων και τη διδασκαλία τους σε παιδιά και εφήβους.
Επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες/χουσες:
• Να έρθουν σε επαφή με νέα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τα Κλασικά γράμματα σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, ενδυναμώνοντας το γνωσιακό τους δυναμικό με σύγχρονες γνώσεις των Κλασικών γραμμάτων και ανάλογες δεξιότητες, ώστε να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις σύγχρονες απαιτήσεις του αντικειμένου των Κλασικών γραμμάτων σε κάθε επίπεδο θεωρητικό, επαγγελματικό και εκπαιδευτικό σε παιδιά και εφήβους, που φοιτούν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
• Να εμβαθύνουν στις παιδαγωγικές και διδακτικές προσεγγίσεις των Κλασικών γραμμάτων, που συμβάλλουν στην προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη, την επικοινωνία, τη δημιουργικότητα, την εμπλοκή, τη διάδραση και την αλληλεπίδραση παιδιών και εφήβων.
• Να εξετάσουν τις διεπιστημονικές και διαθεματικές δυνατότητες που μπορούν να αναπτυχθούν μέσω των Κλασικών γραμμάτων στο πλαίσιο των Διαπολιτισμικών προσεγγίσεων σε κοινωνικό αλλά και εκπαιδευτικό επίπεδο.
• Να προσεγγίσουν τις σύγχρονες παραμέτρους δομής και σύνταξης Προγραμμάτων Σπουδών ως άξονες αφενός γνωσιακών προσανατολισμών και αφετέρου ως κοινωνικού προσανατολισμού και λειτουργικής αξίας των ζητημάτων που άπτονται των Κλασικών γραμμάτων.
• Να επαναπροσδιορίσουν την προοπτική αξιοποίησης φιλολογικών κειμένων σε κάθε επίπεδο επίλυσης προβλημάτων από παιδιά και εφήβους.
Επιστημονικά και Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος του Προγράμματος
Ιωάννης Φύκαρης
Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ο Ιωάννης Φύκαρης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με γνωστικό αντικείμενο «Διδακτική Μεθοδολογία». Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Μυτιλήνης, του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ, Μεταπτυχιακού Διπλώματος «Σχολικής Παιδαγωγικής» και Διδακτορικού του ΑΠΘ στη Φιλοσοφία και Παιδαγωγική. Κατέχει Ευρωπαϊκό Δίπλωμα στην εκπαίδευση και κατάρτιση εκπαιδευτικών της ΕΕ, πτυχίο Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και πτυχίο Βυζαντινής μουσικής. Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός, διετέλεσε Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικός Σύμβουλος. Δίδαξε στο ΑΠΘ, στα Πανεπιστήμια Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας και σε σειρά ελληνικών και διεθνών σεμιναρίων. Έχει συγγράψει (14) βιβλία παιδαγωγικού και, κυρίως, διδακτικού προσανατολισμού. Πλήθος άρθρων του δημοσιεύθηκαν σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Συμμετείχε σε πλήθος ελληνικών και διεθνών συνεδρίων. Είναι κριτής άρθρων σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και επετηρίδες. Είναι μέλος επιστημονικών ενώσεων και εταιρειών.
Διδάσκοντες
Παναγιώτης Αθανασόπουλος
Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Ανθοφίλη Καλλέργη
Διδάκτορας Λατινικής Φιλολογίας και Μεταδιδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Βασίλειος Ζαγκότας
Διδάκτορας Διδακτικής Μεθοδολογίας και Μεταδιδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Σύντομα Βιογραφικά Διδασκόντων
Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για τους διδάσκοντες του προγράμματος εδώ.