Skip to main content

Στατιστικά μοντέλα μετανάλυσης με την χρήση της R


ΕΑΠ
Enrollment is Closed

Δυνατότητα εγγραφής

Οι εγγραφές έχουν ολοκληρωθεί για τον τρέχοντα κύκλο μαθημάτων. Εφόσον έχετε κάνει εγγραφή στη σελίδα coursity.gr θα λαμβάνετε από εμάς ενημερωτικά mail με αναλυτικές πληροφορίες για τα σεμινάρια που θα ξεκινήσουν (ημερομηνίες εγγραφών, έναρξης μαθημάτων κ.ά.).

Σχετικά με το μάθημα

Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση με τη στατιστική μέθοδο της μέτα-ανάλυσης και της μέτα-ανάλυσης δικτύου. Θα παρουσιαστεί η μέθοδος της συστηματικής ανασκόπησης και θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στο κομμάτι της στατιστικής σύνθεσης στοιχείων με τη μέθοδο της μέτα-ανάλυσης. Θα παρουσιαστούν τα βασικά μοντέλα όπως:

•    το μοντέλο σταθερής επίδρασης (fixed effect model) και το μοντέλο τυχαίων επιδράσεων (random effects model)

•    μέθοδοι υπολογισμού και εξερεύνησης της ετερογένειας, όπως η ανάλυση υπο-ομάδων (subgroup analysis) και η μέτα-παλινδρόμηση (meta-regression)

•    μοντέλα διερεύνησης συστηματικού σφάλματος δημοσίευσης (publication bias)

Επιπλέον, θα παρουσιαστεί η μέθοδος της μέτα-ανάλυσης δικτύου (network meta-analysis) και θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην παρουσίαση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Θα χρησιμοποιήσουμε βιβλιοθήκες στη γλώσσα προγραμματισμού R για να παρουσιάσουμε όλη τη θεωρία που θα καλύψουμε, καθώς επίσης θα χρησιμοποιήσουμε το λογισμικό CINEMA (confidence in network meta-analysis https://cinema.ispm.unibe.ch/ ) για να αξιολογήσουμε την εμπιστοσύνη που θα πρέπει να δώσουμε στις εκτιμήσεις που παίρνουμε από τη μέτα-ανάλυση δικτύου.

Προαπαιτούμενα

Κάποιες βασικές γνώσεις στατιστικής όπως έλεγχος υποθέσεων, ανάλυση παλινδρόμησης. Για ευκολία των συμμετεχόντων, προτείνεται να παρακολουθήσουν το μάθημα: "Εισαγωγή στην Στατιστική Ανάλυση Δεδομένων (SPSS)".

Διδάσκων

Course Staff Image #1

Δημήτρης Μαυρίδης

Αναπληρωτής Καθηγητής Στατιστικής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ο Δημήτρης Μαυρίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ερευνητικά δραστηριοποιείται στο χώρο της μέτα-ανάλυσης, και ιδιαίτερα στο χώρο της μετα-ανάλυσης δικτύων,όπου έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 20 άρθρα όπου προτείνει μεθόδους σύνθεσης στοιχείων. Έχει αναλύσει ή επιβλέψει περισσότερες από 30 δημοσιευμένες μέτα-αναλυσεις, κάποιες από τις οποίες έχουν δημοσιευτεί σε κορυφαία ιατρικά περιοδικά (Lancet, Jama, BMJ, European Heart Association κ.α.). Συμμετέχει ενεργά στη σύμπραξη Cochrane και είναι μέλος και του ελληνικού τμήματός της. Είναι επικεφαλής σε πακέτα εργασίας δυο HORIZON2020 ερευνητικών προγραμμάτων (https://operam-2020.eu/index.php?id=1488, https://self-management.eu/) όπου συντονίζει τη διενέργεια μέτα-αναλύσεων δικτύου και συντονίζει μια ομάδα στατιστικών που ειδικεύεται στη σύνθεση στοιχείων (www.esm.uoi.gr). Είναι συντάκτης των περιοδικών Research Synthesis Methods και Evidence Based Mental Health. Έχει δώσει σεμινάρια μετα-ανάλυσης σε πάρα πολλά Πανεπιστήμια και Οργανισμούς παγκοσμίως και διδάσκει το εν λόγω μάθημα κάθε χρόνο σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Παρισιού (www.mastercer.com).

Ενότητες μαθήματος

Ενότητα 1: Εισαγωγή

Ενότητα 2: Μεγέθη επίδρασης

Ενότητα 3: Είδη μελετών - Συστηματική Ανασκόπηση

Ενότητα 4: Μοντέλο σταθερής επίδρασης και μοντέλο τυχαίων επιδράσεων

Ενότητα 5: Διερεύνηση ετερογένειας: Ανάλυση υπο-ομάδων και μέτα-παλινδρόμηση

Ενότητα 6: Συστηματικό σφάλμα δημοσίευσης

Ενότητα 7: Μετα-ανάλυση με τη χρήση της R

Ενότητα 8: Εισαγωγή στη Mέτα-ανάλυση δικτύου

Ενότητα 9: Παρουσιαση αποτελεσμάτων μέτα-ανάλυσης δικτύου

Ενότητα 10: Μέτα-ανάλυση δικτύου με τη χρήση της R

Ενότητα 11: Παρουσίαση λογισμικού: CINEMA

Σε ποιους απευθύνεται

Το μάθημα απευθύνετα:

•     Σε ερευνητές, επαγγελματίες από το χώρο της υγείας που θέλουν είτε να διεξάγουν μια μέτα-ανάλυση ή να είναι σε θέση να την κατανοήσουν

Τι θα μου προσφέρει το μάθημα

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος αναμένεται οι συμμετέχοντες να

✔    είναι σε θέση να διεξάγουν και να κατανοήσουν μια κλασσική μέτα-ανάλυση όσο και μια μετα-αναλυση δικτύου

✔   έχουν εξοικειωθεί με τα στατιστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται και τις υποθέσεις τους

✔    έχουν μάθει να ερμηνεύουν σωστά τα αποτελέσματα αποφεύγοντας παρανοήσεις

Για τη λήψη πιστοποιητικού απαιτείται

1. Επιτυχής ολοκλήρωση των εργασιών του μαθήματος

Συγκεκριμένα:

✔    Η αξιολόγηση των εκπαιδευόμενων πραγματοποιείται μέσω ερωτήσεων κλειστού τύπου (quiz), οι οποίες βασίζονται στο περιεχόμενο των βιντεοδιαλέξεων (80% του τελικού βαθμού) και τελικής εργασίας με ερωτήσεις κλειστού τύπου (20% του τελικού βαθμού). Για την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο τελικός βαθμός θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 60%.

2. Καταβολή σχετικού αντιτίμου

Ενημερωθείτε για το κόστος συμμετοχής από τον πίνακα στο πάνω μέρος αυτής της σελίδας.


Επικοινωνία

•    e-mail: info@coursity.gr


 1. Course Number

  MetAnal
 2. Classes Start

  Μάιος 2021
 3. Estimated Effort

  150 (5 ECTS)
 4. Cost of attendance

  €280